Dzienne archiwum: 12 sierpnia 2017

♥ Girls Corner ♥ olej kokosowy i jego zastosowanie

Hejka,
dzisiaj przychodzimy do Was z kolejnym postem z serii Girls Corner, dziewczęcy kącik. Tym razem przygotowałam dla Was posta o bardzo popularnym w tych czasach produkcie – oleju kokosowym. Zapraszam do czytania:

Olej jest znany jako substancja wspomagająca odchudzanie i regulująca metabolizm. Prawie 50% składu tego oleju to kwas laurynowy, jest to substancja podnosząca odporność. Olej kokosowy pozyskiwany jest z miąższu orzecha kokosowego.

Olej kokosowy ma głównie właściwości ochronne – antywirusowe, antygrzybiczne i antybakteryjne. Jest to olej, który nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej, a wręcz stosowany w odpowiedniej ilości pomaga modelować sylwetkę.  Olej ma również zastosowanie w kosmetyce, ma właściwości nawilżające i kojące.

Najzdrowszy jest olej kokosowy tłoczony na zimno (virgin), pochodzący z miąższu orzecha wysuszonego w niskiej temperaturze. Biały i nieprzejrzysty, z wyraźnym kokosowym aromatem, ma postać stałą. Podgrzany do 25 stopni C staje się płynny i przezroczysty.

Skoro już omówiliśmy skład i właściwości tego oleju, czas na zastosowanie.

- jako balsam, po prostu wsmaruj w skórę

- jako krem do twarzy

- jako odżywka do włosów, wmasuj w końcówki i porządnie spłucz

- można na nim smażyć jedzenie

- można nim zmyć makijaż

W skrócie – odchudza, usuwa trądzik, wybiela zęby, nawilża, odżywia i nieziemsko pachnie. Serdecznie polecam Wam zakup tego oleju, bo jak widzicie ma wiele zastosowań.